Actief loopweekend Vechtdallopers

apr 17 2023

Zwolle-Zuid

Zaterdagmiddag werd de 12de Zwolle-Zuid Mijlen loop georganiseerd. De loop met meerdere afstanden trekt veel lopers uit de wijde omgeving van Zwolle. De volwassenen kunnen kiezen uit 2 afstanden de 5 of 10mijl. De dames Loes Havemate en Leonie Leusink gingen voor de 5 mijl, Ingrid Korblet voor de 10 mijl.

Het weer was prima voor de hardlopers deze keer en de gezelligheid met publiek en lopers maakte het dat er goede tijden werden gelopen. Loes en Leonie hadden beiden geen ervaring op hardloopwedstrijden en kozen ervoor, omdat ze ook veel samen trainen, om samen dit aan te gaan. Het leverde een goed succes op en Leonie kwam over de finish in 47.04 min. en Loes direct erbij in 47.05 min. Ingrid Korblet ging op de langere afstand van start en besloot alles maar eens uit de kast te halen wat zeer goede tussentijden opleverde en uiteindelijk op de 16,1 km een tijd van 1.28.15

Enschede

Zondag werd in Enschede de oudste marathon van Nederland weer georganiseerd. De lopers kunnen kiezen uit meerdere afstanden verdeeld over de dag. In de ochtend stond de hele en ½ marathon met een vernieuwd parcours. Voor de marathon weer het oude concept 1 grote ronde. In de middag waren de 5 en 10km als toetje van het hardlopen aan de beurt. Op de marathon stonden voor de Vechtdallopers Annemiek Jannink, Peter Ringeling, Victor Kaal en Roy Hooiveld aan de start. Bij de ½ marathon Harry Schepers. Op de 21,1 km wist Harry zichzelf te verbazen. Met een snelle start voor hem ging hij voortvarend door en liet zich goed meeslepen met de vele lopers. Hij wist in een PR te finishen in 1.48.00.

Op de marathon gingen de ander lopers van start maar niet voordat de chaos in de startvak overwonnen moest worden. De opstelling en indeling was niet duidelijk waardoor velen in een verkeerde startvak kwamen te staan. Hier was Roy het grootste slachtoffer en moest hij in het begin veel goed maken om in de juiste groep te komen voor zijn gestreefde eindtijd. Victor had zijn plek goed verworven na vorig jaar als 3de man 50+ te eindigen. Zijn straffe voorbereiding had dit jaar succes. Vaak kwam hij alleen te lopen maar liet zich tempo niet zakken. In een mooie tijd en met een PR, en als 4de man 50+ kwam hij over de finish in 2.53.08.  Roy kwam na 11 km in de problemen doordat en zijn snelle inhaal race en maagproblemen de goede voorbereiding werden doorkruist. Bij 15 km kwam de keuze of stoppen of op karakter doorzetten. Het karakter won en met een enorme doorzettingsvermogen wist hij de marathon uit te lopen in, en toch met een PR in 3.18.44.  Peter Ringeling had de laatste weken weer last van een oude knieblessure maar gezien zijn goede voorbereiding wel vertrouwen dat hij het uitlopen zou redden. Hij verraste zichzelf door heel gedegen en met beleid naar een PR van 3.35.39 te lopen. Annemiek Jansen had vertrouwen in haar kunnen en had vooraf een tijd in gedachten om deze te halen en was in km tijd hier op weggegaan. Het ging zelfs zo goed dat zij sneller finishte in een PR van 3.44.00.

Rotterdam

Ook op de zondag stond een groots marathon op het kalender. Ook hier konden de deelnemers kiezen uit meerder afstanden. De Vechtdallopers Marlies Bouwman, Tessa Krops en Stephan Bontekoning stonden alle 3 bij de marathon aan de start. De omstandigheden waren ook hier dit jaar uitstekend voor de vele duizenden hardlopers. Stephan had zich dit jaar het doel gesteld zijn beste tijd te verbeteren. Heel aanvallend startte hij mee met een snelle groep en wist dit heel lang vol te houden. Uiteindelijk moest hij deze groep laten gaan maar wist de laatste 14 km op karakter zijn eigen tempo goed vast te houden en finishte in uitstekende tijd en met een PR van 2.50.10. Tessa had besloten om deze marathon gedegen te gaan lopen om ook meer te genieten van het lopen in Rotterdam. Maar dit wist zij toch heel goed te doen en met een goede tijd van 3.31.55 kwam zij over de finish. Marlies Bouwman had de marathon goed voorbereid doch zoals het wel vaker voorkomt als je in topvorm bent , dan ben je ook vatbaar. 2 weken vooraf werd ze geteisterd door een fikse verkoudheid waardoor zij de laatste 2 weken nauwelijks goed kon trainen. De laatste dagen ging het gelukkig beter en besloot ze toch van start te gaan. En verrassend genoeg ook nog heel goed. Met een vlakke race ging zijn naar een PR van 3.50.58

Hoogeveen

Ook zondag was de Cascaderun in Hoogeveen. Deze loop werd voor de 15de keer georganiseerd en staat garant voor veel gezelligheid en lopers.  Hier konden de lopers kiezen uit 5 of 10 mijl.

Voor veel lopers was het ook hier toewerken naar deze loop als 1ste van het jaar en het deelnemersaantal zat dan ook rond de 6000 deelnemers. In volgorde van binnenkomst bij de 5 mijl: Meike Kuik 42.11, Sandra van de Berg 43.10, Nora Rietberg 45.01, Jolande Nanning 46.56,  Coos Moes 55.47  Bij de Heren: Rene de Vent 39.10, Gertijm van der Meulen 39.53, Seine van de Berg 43.10, Harm Diek 45.02.

Op de langere afstand de 10 mijl, op volgorde van binnenkomst op tijd op de  16,2 km: Jeroen Braber 1.11.51, Henk Biesterbos 1.13.56, Hendri Godeke 1.19.35, Rien Padding 1.21.21